مواجهه جایگاه ایران در شاخص نوآوری با چالشهای نهادی و زیرساختی ...

به گزارش خبرگزاری سایت اینک (Siteinc.ir)، دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن (گروه فناوریهای نوین) مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی به ارزیابی جایگاه ایران در شاخص جهانی نوآوری طی سالهای ۲۰۱۴-۲۰۲۲ پرداخته هست.
در خلاصه مدیریتی این گزارش آمده است: ارزیابی محتوایی وضعیت ایران در شاخص جهانی نوآوری طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ نشان میدهد که جایگاه ایران در این شاخص طی سالهای مذکور ارتقا یافته و به رتبه پنجاه و سوم از میان ۱۳۲ کشور رسیده هست.
براساس ارکان اصلی این شاخص، ایران هرچند به لحاظ سرمایه انسانی، خروجیهای خلاقانه و خروجی دانش و فناوری وضعیت متوسطی دارد، ولی از نظر نهادها، پیچیدگی کسب و کار و زیرطراحیا با بیشترین چالشها برای نوآوری مواجه هست.
به طور کلی جایگاه ایران در ارکان فرعی خلق دانش و داراییهای نامشهود نسبت به سایر ارکان فرعی مناسبتر هست و در ارکان فرعی تحقیق و توسعه و تأثیر دانش وضعیت متوسطی دارد.
ولی جایگاه ایران در ارکان فرعی کارکنان دانشی، پیوندهای نوآوری، جذب دانش و انتشار دانش مناسب نیست.
ساختار شاخص جهانی نوآوری
شاخص جهانی نوآوری با همکاری سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO)، مؤسسه مطالعات اقتصاد جهانی (INSEAD) و از سال ۲۰۱۳ با همکاری دانشگاه کرنل آمریکا بررسی و اندازه گیری میگردد.
این شاخص مشتمل بر ۸۱ متغیر فرعی هست که به دو زیرشاخص اصلی، ورودی نوآوری و خروجی نوآوری تقسیم میگردد.
شاخص جهانی نوآوری از میانگین ساده زیرشاخص های ورودی و خروجی به دست میآید.
ارکان اصلی نیز از میانگین ساده ارکان فرعی به دست میآید.
زیرشاخص ورودی نوآوری شامل پنج رکن اصلی هست که عبارتند از: ۱.
نهادها، ۲.
سرمایه انسانی و پژوهشی، ۳.
زیرساخت، ۴.
پیچیدگی بازار، ۵.
پیچیدگی کسب و کار، که هریک امتیازی بین صفر تا ۱۰۰ میتواند بگیرد.
زیرشاخص خروجیهای نوآوری نیز شامل دو رکن اصلی خروجیهای دانش و فناوری و خروجیهای خلاقانه هست.
نمودار زیرشاخص ها و ارکان شاخص جهانی نوآوری
بررسی وضعیت کشورهای جهان در شاخص جهانی نوآوری
براساس گزارش شاخص جهانی نوآوری در سال ۲۰۲۲، تعداد ۱۵ کشور برتر جهان و تغییرات رتبه آنها در شاخص جهانی نوآوری در نمودار نشان داده شده هست.
بر اساس آن سوئیس بین سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲ در رتبه اول قرار گرفته هست.
سوئد بین سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲ جز سه کشور برتر بوده و چین در سال ۲۰۱۹ به جمع ۱۵ کشور برتر وارد شد و در سال ۲۰۲۲ در رده یازدهم و فرانسه در سال ۲۰۲۲ در رتبه دوازدهم قرار گرفت.
هند و فیلیپین در سال ۲۰۲۰ در جمع ۵۰ کشور برتر قرار گرفتند.
کره جنوبی از رتبه دوازدهم در سال ۲۰۱۸ به جمع ۶ کشور برتر در سال ۲۰۲۲ وارد شد.
در سال ۲۰۲۲ ترکیه با رتبه ۳۷ در جمع ۴۰ کشور برتر قرار گرفت و ایران در سال ۲۰۲۲ به رتبه ۵۳ رسید.
نمودار پانزده کشور برتر از نظر شاخص جهانی نوآوری ۲۰۲۲
در گزارش شاخص جهانی نوآوری در سال ۲۰۲۲ کشورهای جهان به چهار گروه براساس سطح درآمد سرانه به گروه کشورهای با درآمد سرانه بالا (۴۸ کشور)، گروه کشورهای با درآمد سرانه متوسط به بالا (۳۶ کشور) و گروه کشورهای با درآمد سرانه متوسط پایین (۳۴ کشور) تقسیم شده اند که ویتنام، هند و ایران سه کشور اول گروه کشورهای با درآمد سرانه متوسط پایین می باشند.
جایگاه ایران در شاخص جهانی نوآوری
براساس شاخص جهانی نوآوری ۲۰۲۲ ایران با امتیاز ۳۲/۹ جایگاه پنجاه و سوم را در این شاخص دارد که از میانگین ساده زیرشاخص ورودی نوآوری و زیرشاخص خروجی نوآوری به دست میآید.
روند رتبه و امتیاز ایران در شاخص جهانی نوآوری طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ نشان میدهد که رتبه ایران در این شاخص صعودی و در حال ارتقا بوده است، به طوری که از رتبه ۱۲۰ در سال ۲۰۱۴ به رتبه ۵۳ در سال ۲۰۲۲ رسیده هست.
جدول وضعیت ایران در شاخص جهانی نوآوری سال ۲۰۲۲
زیرشاخص امتیاز رتبه ارکان امتیاز رتبه ارکان فرعی امتیاز رتبه ورودی نوآوری ۳۶.۵ ۷۳ نهادها ۳۱.۱ ۱۳۱ محیط سیاسی ۳۶.۹ ۱۲۵ محیط قانونی ۴۳.۱ ۱۲۰ محیط کسب و کار ۱۳.۳ ۱۲۹ سرمایه انسانی و پژوهش ۳۵.۰ ۵۴ آموزش ۴۴.۱ ۸۴ آموزش عالی ۴۶.۴ ۲۱ تحقیق و توسعه ۱۴.۴ ۴۷ زیرساخت ۴۱.۱ ۷۵ فناوری اطلاعات و ارتباطات ۶۵.۴ ۸۶ زیرساخت عمومی ۴۳.۳ ۳۱ پایداری زیست محیطی ۱۴.۷ ۱۲۵ پیچیدگی بازار ۵۶.۸ ۱۱ اعتبار ۲۷.۱ ۶۵ سرمایه گذاری ۹۶.۵ ۱ تجارت، گوناگون سازی و مقیاس بازار و رقابت ۴۶.۹ ۸۷ پیچیدگی کسب و کار ۱۸.۷ ۱۱۵ کارکنان دانشی ۱۹.۲ ۹۷ پیوندهای نوآوری ۱۸.۱ ۱۰۷ جذب دانش ۱۸.۷ ۱۱۹ خروجی نوآوری ۲۹.۲ ۳۸ خروجیهای دانش و فناوری ۲۶.۷ ۵۰ خلق دانش ۴۲.۵ ۲۰ اثرات دانش ۲۷.۸ ۶۵ انتشار دانش ۹.۸ ۱۰۳ خروجی خلاقانه ۳۱.۸ ۳۳ دارایی نامشهود ۶۰.۲ ۱۰ کالاها و خدمات خلاقانه ۴.۰ ۱۰۴ خلاقیت آنلاین ۲.۶ ۷۸جایگاه ایران در زیرشاخص های شاخص جهانی نوآوری
۱.
زیرشاخص ورودی نوآوری: رتبه ایران در زیرشاخص ورودی نوآوری به نسبت صعودی و در حال ارتقا بوده است، ولی امتیاز ایران در این زیرشاخص افزایش قابل توجهی نداشته و طی این سالها تنها ۳.۳ امتیاز افزایش داشته که این امر ناشی از فشردگی تعداد کشورها در این محدوده از امتیاز زیرشاخص ورودی نوآوری هست.
۲.
زیرشاخص خروجی نوآوری: امتیاز و رتبه ایران در زیرشاخص خروجی نوآوری صعودی و در حال ارتقا بوده هست و از امتیاز ۱۹.۰ و رتبه ۱۲۵ در سال ۲۰۱۴ به امتیاز ۲۹.۲ و رتبه ۳۸ در سال ۲۰۲۲ رسیده هست.
۳.
معیار نسبت بازده نوآوری: نسبت بازده نوآوری از تقسیم زیرشاخص خروجی نوآوری به زیرشاخص ورودی نوآوری به دست میآید.
این نسبت درواقع نشان میدهد که 1 کشور چقدر در تبدیل منابع ورودی نوآوری به محصولات خروجی نوآوری کارایی داشته هست.
روند امتیاز ایران در نسبت بازدهی نوآوری طی سالهای ۲۰۱۴ الی ۲۰۲۲ نشان میدهد که به طور کلی طی سالهای مذکور امتیاز ایران در نسبت بازدهی نوآوری صعودی بوده و از امتیاز ۰.۵۷ در سال ۲۰۱۴ به امتیاز ۰.۸۰ در سال ۲۰۲۲ رسیده هست.
این امر نشان میدهد که ایران به نسبت کارا منابع ورودی نوآوری را به محصولات خروجی نوآوری تبدیل میکند.
جایگاه ایران در ارکان اصلی شاخص جهانی نوآوری
رکن نهادها: روند رتبه و امتیاز ایران در رکن اصلی نهادها طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ نشان میدهد به طور کلی رتبه ایران در رکن نهادها بسیار نامناسب هست و در سال ۲۰۲۲ رتبه ایران ۱۳۱ از میان ۱۳۲ کشور (رتبه یمن ۱۳۲) بوده هست.
روند این متغیر نشان میدهد که تا سال ۲۰۱۷ رتبه ایران کمی بهبود داشته و سپس رو به خرابی گذاشته هست.
بخش قابل توجهی از این کاهش در امتیاز رکن نهادها ناشی از تغییر در نحوه محاسبه رکن فرعی محیط کسب و کار در سال ۲۰۲۲ هست.
رکن سرمایه انسانی و پژوهش: روند رتبه و امتیاز ایران در رکن اصلی سرمایه انسانی و پژوهش طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ نشان میدهد به طور کلی رتبه ایران در رکن سرمایه انسانی و پژوهش به نسبت مناسب هست و در سال ۲۰۲۲ رتبه ایران ۵۴ از میان ۱۳۲ کشور بوده هست.
البته این روند در سالهای حدود ۸ رتبه افت داشته هست.
رکن زیرساخت: روند رتبه و امتیاز ایران در رکن زیرساخت طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ نشان میدهد به طور کلی رتبه ایران در رکن زیرساخت مناسب نیست و در سال ۲۰۲۲ رتبه ایران ۷۵ از میان ۱۳۲ کشور بوده هست.
روند این متغیر نشان میدهد که طی این سالها ایران در رکن زیرساخت افت قابل توجهی داشته و از سال ۲۰۱۹ کمی بهبود یافت.
رکن پیچیدگی بازار: روند رتبه و امتیاز ایران در رکن پیچیدگی بازار طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ نشان میدهد به طور کلی رتبه ایران در رکن پیچیدگی بازار تا سال ۲۰۲۰ بسیار نامناسب بود (رتبه ۱۰۸ در سال ۲۰۲۰) ولی در سال ۲۰۲۱ با ارتقایی قابل توجه به رتبه ۸۱ و در سال ۲۰۲۲ با جهشی بسیار بلند به رتبه ۱۱ رسید.
دلیل این جهش خارق العاده در این رکن ناشی از افزایش قابل توجه در امتیاز رکن فرعی سرمایه گذاری است، به طوری که در رکن فرعی سرمایه گذاری، ایران به رتبه ۱ در جهان در سال ۲۰۲۲ میرسد.
رکن پیچیدگی کسب و کار: روند رتبه و امتیاز ایران در رکن پیچیدگی کسب و کار طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ نشان میدهد به طور کلی رتبه ایران در رکن اصلی پیچیدگی کسب و کار بسیار نامناسب هست (رتبه ۱۱۵ در سال ۲۰۲۲).
رتبه ایران از ۱۳۶ در سال ۲۰۱۴ به رتبه ۱۱۱ در سال ۲۰۱۶ ارتقا داشته و سپس در همان سطح تقریباً ثابت باقی مانده هست.
رکن خروجی دانش و فناوری: روند رتبه و امتیاز ایران در رکن خروجی دانش و فناوری طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ نشان میدهد به طور کلی رتبه ایران در رکن خروجی دانش و فناوری نسبت به رتبه ایران در سایر ارکان تاحدودی مناسبتر هست (رتبه ۵۰ در سال ۲۰۲۲).
این رتبه روند بهبود قابل توجهی داشته، به طوری که از رتبه ۱۱۳ در سال ۲۰۱۴ به رتبه ۴۱ در سال ۲۰۱۸ ارتقا یافته است، ولی تا سال ۲۰۲۲ با مقداری افت و خیز در رده پنجاهم جهان قرار گرفته هست.
رکن خروجیهای خلاقانه: روند رتبه و امتیاز ایران در رکن خروجیهای خلاقانه طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ نشان میدهد به طور کلی رتبه ایران در رکن خروجی دانش و فناوری نسبت به رتبه ایران در سایر ارکان تاحدودی مناسبتر هست (رتبه ۳۳ در سال ۲۰۲۲).
رتبه ایران در این بخش روند بهبود مستمر و قابل توجهی داشته و از رتبه ۱۲۸ در سال ۲۰۱۴ به رتبه ۳۳ در سال ۲۰۲۲ ارتقا یافته هست.
جایگاه ایران در برخی ارکان فرعی شاخص جهانی نوآوری
رکن فرعی تحقیق و توسعه:
چهار متغیر رکن فرعی تحقیق و توسعه شامل «نسبت تعداد محققان تمام وقت به جمعیت (به ازای میلیون نفر)»، «نسبت مخارج تحقیق و توسعه به تولید ناخالص داخلی»، «میانگین هزینه سه شرکت برتر جهانی در تحقیق و توسعه برحسب میلیون دلار آمریکا» و «میانگین امتیاز سه دانشگاه برتر براساس رتبه بندی جهانی دانشگاهها» هست.
روند رتبه و امتیاز ایران در رکن فرعی تحقیق و توسعه از رکن اصلی سرمایه انسانی و پژوهش طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ نشان میدهد رتبه ایران در این رکن نسبت به سایر ارکان فرعی تاحدودی مناسبتر هست (رتبه ۴۷ در سال ۲۰۲۲).
یکی از سنجه های مهم رکن فرعی تحقیق و توسعه، سنجه نسبت محققان تمام وقت به جمعیت هست.
دادههای این سنجه نشان میدهد دادههای نرمال نشده، از حدود ۱۴۹۱ نفر (به ازای 1 میلیون نفر جمعیت) در سال ۲۰۱۴ به یکباره به ۷۳۶ نفر در سال ۲۰۱۵ کاهش یافته و تا سال ۲۰۱۹ در همین حدود باقی مانده هست و از سال ۲۰۲۰ به حدود سالهای ۲۰۱۴ بازگشت.
براساس آخرین رقم (سال ۲۰۲۲) برای این سنجه در پایگاه داده یونسکو ۱۶۵۹.۵ نفر (به ازای 1 میلیون نفر جمعیت) هست.
یکی دیگر از سنجه های رکن فرعی تحقیق و توسعه، سنجه نسبت مخارج ناخالص تحقیق و توسعه (GERD) به تولید ناخالص داخلی (GDP) هست.
این سنجه، «هزینه تحقیق و توسعه داخلی» را شامل میگردد.
این متغیر در فاصله سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹ کاهش یافته و از سال ۲۰۲۰ با روند افزایشی همراه شده هست.
روند این متغیر کاهش قابل توجهی طی سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹ داشته و براساس دادههای نرمال نشده، از حدود ۰.۷ درصد در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ به یکباره به ۰.۳ درصد در سال ۲۰۱۶ کاهش یافته و تا سال ۲۰۱۹ در همین حد باقی مانده هست و از سال ۲۰۲۰ به حدود سالهای ۲۰۱۳ به میزان ۰.۸ درصد بازگشته هست.
آخرین رقم سال ۲۰۲۲ برای این سنجه ۰.۸۸ درصد از GDP هست.
رکن فرعی کارکنان دانشی:
پنج متغیر (سنجه) رکن فرعی کارکنان دانشی شامل «نسبت اشتغال دانش بنیان»، «نسبت شرکتهای ارائه دهنده آموزش رسمی»، «نسبت مخارج تحقیق و توسعه GERD»، «اجرا شده توسط کسب و کارها به تولید ناخالص داخلی»، «نسبت مخارج تحقیق و توسعه تأمین مالی شده توسط کسب وکارها به کل مخارج ناخالص تحقیق و توسعه» و «نسبت اشتغال زنان دارای تحصیلات عالی (درصد از کل شاغلان) هست.
به طور کلی رتبه ایران در رکن فرعی کارکنان دانشی نسبت به رتبه ایران در سایر ارکان فرعی مناسب نیست (رتبه ۹۷ در سال ۲۰۲۲).
رتبه ایران در این رکن طی سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۱ کاهش داشته و از رتبه ۱۰۴ در سال ۲۰۱۴ به رتبه ۱۳۱ در سال ۲۰۲۱ کاهش داشته ولی در سال ۲۰۲۲ به رتبه ۹۷ ارتقا یافته هست.
در میان سنجه های کارکنان دانشی، امتیاز نرمال شده اشتغال دانش بنیان طی سالهای بررسی شده روند متغیری داشته، هرچند از سال ۲۰۱۹ تاکنون با افت مواجه شده هست.
نسبت اشتغال دانش بنیان کشور به کل شاغلین، طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ رو به افزایش بوده و از ۱۵ درصد در سال ۲۰۱۳ به ۱۹.۷ درصد در سال ۲۰۲۲ رسیده هست.
رکن فرعی پیوندهای نوآوری
رکن فرعی پیوندهای نوآوری در زیرمجموعه رکن اصلی پیچیدگی کسب وکار قرار دارد و سنجه هایی از جمله همکاری تحقیقاتی دانشگاه و صنعت، توسعه خوشهها، مخارج تحقیق و توسعه تأمین مالی شده از خارج، قراردادهای سرمایه گذاری مشترک و نسبت پروانههای اختراع ثبت شده به GDP بررسی میشوند.
بررسی وضعیت ایران در سنجه همکاری تحقیقاتی دانشگاه و صنعت، میزان همکاری کسب وکارها و دانشگاهها در تحقیق و توسعه نشان میدهد این سنجه طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ نزولی بوده و از ۳۸.۷ در سال ۲۰۱۴ به ۲۷.۷ در سال ۲۰۲۲ کاهش یافته هست.
روند تغییرات این سنجه نشان میدهد که کشور ما در تحقیق و توسعه مشترک صنعت با دانشگاهها ضعیف عمل میکند و هرساله با افت مواجه هست.
بررسی سنجه توسعه خوشهها نشان میدهد روند نرمال شده این سنجه صعودی ملایم بوده و از ۴۰.۷ در سال ۲۰۱۴ به ۴۴.۴ در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته که به معنای آن هست که تغییرات مثبت اندکی در حوزه خوشههای صنعتی اتفاق افتاده هست.
بررسی روند سنجه نسبت مخارج ناخالص تحقیق و توسعه با تأمین مالی خارجی نشان میدهد که در سرمایه گذاری مشترک نوآوری ضعف بسیار زیادی در کشور وجود دارد.
سنجه نسبت پروانههای اختراع ثبت شده به GDP هم نشان میدهد ارقام نرمال شده این سنجه طی سالهای تحت بررسی شده عمدتاً بین ۰.۱ تا ۰.۵ متغیر بوده و تنها در سال ۲۰۲۰ بالاترین رقم ۱.۱ برای آن گزارش شده که بدان معناست که ضعف در ثبت اختراع بین المللی سبب کاهش پیوندهای نوآوری بین المللی شده و به تبع بر شاخص نوآوری اثر منفی دارد.
رکن فرعی جذب دانش
پنج متغیر (سنجه) رکن فرعی جذب دانش عبارتند از: پرداخت حق مالکیت فکری، واردات فناوری پیشرفته، واردات خدمات فاوا، سرمایه گذاری مستقیم خارجی (خالص ورودی) و استعدادهای پژوهشی در کسب وکارها.
سنجه پرداخت حق مالکیت فکری (حق امتیاز) در این رکن، میانگین سه ساله پرداختها بابت استفاده از مالکیت فکری را برحسب درصد از کل تجارت خارجی میسنجد که بر اساس آن امتیاز وضعیت پرداخت حق مالکیت فکری در ایران در جهان در سالهای مورد بررسی مقدار کمی کاهش داشته هست و وضعیت این سنجه در ایران نسبت به کشورهای رقیب مناسب نیست.
سنجه واردات فناوری پیشرفته برحسب درصدی از کل تجارت محاسبه میگردد.
روند سنجه نرمال شده واردات فناوری پیشرفته نشان میدهد که واردات فناوری پیشرفته نسبت به بقیه کشورها طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ به طور نوسانی در حال تغییر هست.
سنجه واردات خدمات فاوا شامل واردات خدمات مخابراتی، کامپیوتری و اطلاعاتی برحسب درصدی از کل تجارت خارجی محاسبه میگردد که روند سنجه نرمال شده واردات خدمات فاوا نشان میدهد که واردات خدمات فاوا طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ نوسان محدودی داشته که پایینترین رقم این سنجه در سال ۲۰۲۰ با رقم ۷.۹ و بالاترین رقم این سنجه در سال ۲۰۱۵ با رقم ۱۶.۲ هست.
این رقم برای سال ۲۰۲۲ برابر با ۸ هست.
سنجه سرمایه گذاری مستقیم خارجی، میانگین سه سال اخیر جریان خالص سرمایه گذاری برای کسب سود مدیریتی پایدار (۱۰ درصد یا بیشتر از سرمایه) در شرکتی هست که در اقتصادی غیر از اقتصاد سرمایه گذار فعالیت میکند.
این سری دادهها، جریان خالص ورودی (جریان ورودی سرمایه گذاری جدید منهای خروج سرمایه) را در اقتصاد نشان میدهد و بر تولید ناخالص داخلی تقسیم میگردد.
روند سنجه نرمال شده سرمایه گذاری مستقیم خارجی نشان میدهد که جریان ورودی خالص سرمایه گذاری نسبت به بقیه کشورها طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ به طور نوسانی در حال افزایش هست که از ۱۵.۸ در سال ۲۰۱۴ به ۴۶.۵ در سال ۲۰۲۲ رسیده هست.
سنجه استعدادهای پژوهشی در کسب وکارها شامل پژوهشگران در بخش شرکتهای تجاری (به صورت تمام وقت) هست و بررسی آن نشان میدهد که طی سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۲ افزایش مختصری در این سنجه رخ داده که از ۱۷.۸ در سال ۲۰۱۶ به ۲۳.۲ در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته هست.
رکن فرعی خلق دانش
پنج متغیر (سنجه) رکن فرعی خلق دانش عبارتند از: اظهارنامههای ثبت اختراع مقیم، اظهارنامههای ثبت اختراع جهانی، اظهارنامههای مدل کاربردی، انتشار مقالات علمی و فنی و شاخص «اچ» انتشارات استنادپذیر.
سنجه اظهارنامههای ثبت اختراع مقیم به درخواستی اطلاق میگردد که در 1 دفتر ثبت اختراع برای یا به نمایندگی از کشور محل اقامت متقاضی با نام اول ثبت شده هست.
روند سنجه نرمال شده نشان میدهد که سنجه اظهارنامههای ثبت اختراع نسبت به بقیه کشورها در دو سال اخیر افزایش قابل توجهی داشته و از ۵۳.۸ در سال ۲۰۲۰ به ۸۳.۲ در سال ۲۰۲۱ و به ۷۸.۸ در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته هست.
بهطور کلی وضعیت این سنجه در ایران نسبت به کشورهای رقیب ایران مناسب هست.
(رتبه ۱۰ در سال ۲۰۲۲ در جهان)
سنجه اظهارنامههای ثبت اختراع جهانی به 1 درخواست ثبت اختراع بین المللی اشاره دارد که روند آن نشان میدهد که سنجه اظهارنامههای ثبت اختراع جهانی نسبت به بقیه کشورها طی سالهای ۲۱۰۴ تا ۲۰۲۲ افزایش داشته و از ۰.۱ در سال ۲۰۱۴ به ۶.۱ در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته هست.
ایران در این سنجه از رتبه ۱۱۳ در سال ۲۰۱۴ به رتبه ۴۰ در سال ۲۰۲۲ در بین کشورهای جهان رسیده هست.
سنجه تعداد مقالات منتشر شده در علم و فناوری شامل ۱۸۲ دسته تحقیقاتی مختلف متعلق به حوزههای تحقیقاتی از جمله مهندسی، شیمی، فیزیک، علوم زیست محیطی، علوم کامپیوتر، ریاضیات، بیوشیمی، زیست شناسی مولکولی، کشاورزی، زیست شناسی سلولی و بسیاری موارد دیگر هست.
تعداد مقالات از مجموعهای از مجلات تحت پوشش نمایه استنادی علوم SCIE و نمایه استنادی علوم اجتماعی SSCI استخراج میگردد.
روند سنجه نرمال شده انتشار مقالات علم و فناوری نشان میدهد که سنجه انتشار مقالات علم و فناوری نسبت به بقیه کشورها طی سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ افزایش فوق العاده ای داشته و از ۲۹.۸ در سال ۲۰۱۷ به ۷۰.۸ در سال ۲۰۲۱ رسیده است، ولی در سال ۲۰۲۲ با کمی افت به رقم ۶۲.۹ رسید.
ایران در این سنجه از رتبه ۳۹ در سال ۲۰۱۴ به رتبه ۱۵ در سال ۲۰۲۲ در بین کشورهای جهان رسیده هست.
سنجه شاخص (H) انتشارات قابل استناد، تعداد مقالات منتشر شده هر کشور هست که حداقل H استناد دریافت کرده هست.
روند این سنجه نشان میدهد که سنجه شاخص (H) انتشارات قابل استناد نسبت به بقیه کشورها طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ افزایش کمی داشته و از ۱۶.۹ در سال ۲۰۱۴ به ۲۲.۱ در سال ۲۰۲۲ رسیده هست.
ایران در این سنجه از رتبه ۵۰ در سال ۲۰۱۴ به رتبه ۳۹ در سال ۲۰۲۲ در بین کشورهای جهان رسیده هست.
رکن فرعی تأثیر دانش
پنج متغیر (سنجه) رکن فرعی تأثیر دانش عبارتند از: نرخ رشد بهره وری نیروی کار، نرخ تراکم کسب وکارهای جدید، کل هزینه کرد بر نرم افزارهای رایانهای، گواهینامههای کیفیت ایزو ۹۰۰۱ و محصولات با فناوری پیشرفته.
سنجه رشد بهره وری نیروی کار که برابر با میانگین سه سال اخیر نرخ رشد تولید ناخالص داخلی واقعی به ازای هر فرد شاغل هست.
امتیاز سنجه رشد بهره وری نیروی کار ایران از ۳۲.۱ در سال ۲۰۱۵ به رقم (۱۰۰ حداکثر) در سال ۲۰۱۸ افزایش یافته و سپس به رقم ۸.۷ در سال ۲۰۲۰ کاهش یافته هست و سپس صعودی شده و به حدود ۵۲.۷ در سال ۲۰۲۲ رسیده هست.
عواملی مثل تحریمهای بین المللی و ارزش افزوده بخش نفت بر این متغیر مؤثر می باشند.
سنجه نرخ تراکم کسب وکار جدید، ثبت کسب وکارهای جدید به ازای هر هزار نفر جمعیت بین ۱۵ تا ۶۴ سال یا به عبارت دیگر تعداد شرکتهای تازه ثبت شده به ازای هر ۱۰۰۰ نفر در سن کار هست.
دادههای این سنجه تا سال ۲۰۲۰ وجود ندارد و برای سال ۲۰۲۲ امتیاز این سنجه برای ایران رقم ۲.۴ ثبت شده که رتبه ۹۰ در میان ۱۳۲ کشور جهان هست.
سنجه کل هزینه کرد در نرم افزارهای رایانهای، مجموع هزینههای نرم افزار رایانهای برحسب درصد از تولید ناخالص داخلی هست.
امتیاز ایران در این سنجه از ۱۱.۴ در سال ۲۰۱۴ به رقم ۳۰.۲ در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته هست.
رتبه ایران در این سنجه از رتبه ۶۶ در سال ۲۰۱۴ به رتبه ۳۰ در سال ۲۰۲۲ در بین کشورهای جهان رسیده هست.
سنجه گواهینامههای کیفیت ایزو ۹۰۰۱ تعداد گواهینامههای صادر شده (به ازای هر میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی واقعی) را نشان میدهد.
امتیاز ایران در این سنجه طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ پایین و در حدودی بین ۳.۱ و ۶.۳ قرار دارد.
رتبه ایران در این سنجه از رتبه ۸۹ در سال ۲۰۱۴ به رتبه ۹۴ در سال ۲۰۲۲ در بین کشورهای جهان رسیده هست.
سنجه محصولات با فناوری پیشرفته، درصد محصولات با فناوری بالا و متوسط بالا از کل تولیدات کشور را اندازه گیری میکند.
امتیاز ایران در این سنجه به نسبت باثبات است، به طوری که از ۵۱.۱ در سال ۲۰۱۴ به رقم ۵۰.۶ در سال ۲۰۲۲ رسیده هست.
با وجود این، رتبه ایران در این سنجه از ۲۵ در سال ۲۰۱۴ به رتبه ۲۹ در سال ۲۰۲۲ افت داشته هست.
رکن فرعی انتشار دانش
چهار متغیر (سنجه) رکن فرعی انتشار دانش عبارتند از: دریافتهای ناشی از مالکیت فکری، صادرات فناوریهای پیشرفته، صادرات خدمات فاوا و پیچیدگی تولید و صادرات.
در سنجه دریافتهای ناشی از مالکیت فکری، میانگین سه ساله هزینههای استفاده از مالکیت فکری برحسب درصد از کل تجارت خارجی محاسبه میگردد.
امتیاز ایران در این سنجه به نسبت پایین بوده و مناسب نیست.
سنجه صادرات فناوری پیشرفته برحسب درصدی از کل تجارت محاسبه میگردد.
امتیاز ایران در این سنجه طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ در حد پایینی قرار دارد، به طوری که پایینترین رقم این سنجه ۰.۵ در سال ۲۰۲۱ و بالاترین رقم این سنجه ۶.۸ در سال ۲۰۲۰ هست.
ایران در این متغیر از میان ۱۳۲ کشور جهان، رتبه ۱۱۱ را در سال ۲۰۲۲ دارد، در سال ۲۰۱۴ رتبه ایران ۸۱ بود.
سنجه صادرات خدمات فاوا شامل صادرات خدمات مخابراتی، کامپیوتری و اطلاعاتی برحسب درصدی از کل تجارت خارجی محاسبه میگردد که امتیاز ایران در این سنجه طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ در حد پایینی قرار دارد، به طوری که پایینترین رقم این سنجه ۱.۱ در سال ۲۰۲۱ و بالاترین رقم این سنجه ۶.۳ در سال ۲۰۲۰ هست.
ایران در این متغیر از میان ۱۳۲ کشور جهان، رتبه ۱۲۷ را در سال ۲۰۲۲ دارد در حالی که در سال ۲۰۲۰ رتبه ایران ۹۲ بود.
سنجه پیچیدگی تولید و صادرات براساس شاخص پیچیدگی اقتصادی هست.
این شاخص که توسط دانشگاه هاروارد تهیه میگردد.
امتیاز ایران در این سنجه در سال ۲۰۲۲ برابر با ۳۳.۴ هست.
آمار سنجه نرمال شده سنجه سابق خالص خروجی سرمایه گذاری مستقیم خارجی ایران از سال ۲۰۱۷ با رقم ۲۹.۷ موجود هست که در سال ۲۰۲۰ با رقم ۴۱.۵ به اوج خود میرسد که افزایش قابل توجه امتیاز ایران در رکن فرعی انتشار دانش در سال ۲۰۱۷ به سبب همین سنجه بوده هست.
ایران در سنجه پیچیدگی تولید و صادرات از میان ۱۳۲ کشور جهان، رتبه ۷۸ را در سال ۲۰۲۲ دارد.
این در حالی هست که رتبه ایران در سنجه سابق خالص خروجی سرمایه گذاری مستقیم خارجی از ۱۰۱ در سال ۲۰۱۷ به رتبه ۶۰ در سال ۲۰۲۰ رسیده بود.
رکن فرعی داراییهای نامشهود
چهار متغیر (سنجه) رکن فرعی داراییهای نامشهود عبارتند از: اظهارنامههای ثبت علائم تجاری، ارزش برند جهانی، طرحهای صنعتی و پدیدآوری مدلهای سازمانی و فاوا.
سنجه اظهارنامههای ثبت علائم تجاری، تعداد درخواستهای علامت تجاری مقیم صادر شده در 1 دفتر ملی یا منطقهای معین به ازای هر میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی واقعی را نشان میدهد.
رتبه ایران در سنجه اظهارنامههای ثبت علائم تجاری بسیار مناسب هست (رتبه ۱ در سال ۲۰۲۲).
روند رتبه ایران در این سنجه از ۷ در سال ۲۰۱۸ به رتبه 1 در سال ۲۰۲۰ ارتقا یافته و تا سال ۲۰۲۲ در همان سطح باقی مانده هست.
سنجه ارزش برند جهانی ارزش برند جهانی، مجموع ارزش برندهای جهانی (در ۵۰۰۰ برند برتر) برحسب درصد از تولید ناخالص داخلی هست.
رتبه ایران در سنجه ارزش برند جهانی مناسب نیست (رتبه ۷۶ در سال ۲۰۲۲).
روند امتیاز نرمال شده در این سنجه طی سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۲ در حدود صفر (۰.۲ در سال ۲۰۲۲) هست.
سنجه طرحهای صنعتی، تعداد طرحهای موجود در برنامههای طرح صنعتی که در 1 دفتر ملی یا منطقهای معین ثبت شده هست (به ازای هر میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی).
رتبه ایران در این سنجه بسیار مناسب هست (رتبه ۶ در سال ۲۰۲۲) روند امتیاز ایران در این سنجه از ۳۴.۸ در سال ۲۰۱۶ به ۸۰.۵ در سال ۲۰۲۲ رسیده هست.
سنجه شدت دارایی نامشهود، میانگین ارزش دارایی نامشهود ۱۵ شرکت برتر را برحسب درصدی از ارزش کل شرکت محاسبه میکند.
این سنجه در سال ۲۰۲۲ اضافه شده و دادهای برای ایران در سنجه شدت دارایی نامشهود در گزارش شاخص جهانی نوآوری ۲۰۲۲ ذکر نشده هست.
سنجه پدیدآوری مدلهای سازمانی و فاوا، میزانی که فناوری اطلاعات و ارتباطات سبب شکل گیری مدلهای سازمانی جدید میگردد، را میسنجد.
رتبه ایران در سنجه پدیدآوری مدلهای سازمانی و فاوا مناسب نبود (رتبه ۹۲ در سال ۲۰۲۲).
امتیاز ایران در این سنجه از ۴۳.۷ در سال ۲۰۱۴ به ۴۷.۴ در سال ۲۰۲۱ رسیده بود که البته در سال ۲۰۲۲ سنجه شدت دارایی نامشهود جایگزین آن شد.
مرکز پژوهشهای مجلس در این گزارش پیشنهاد کرده هست به منظور توسعه فناوری و نوآوری در کشور و ارتقای جایگاه ایران در شاخص جهانی نوآوری، اتخاذ سیاستهای تشویقی افزایش هزینه کرد بخش خصوصی در تحقیق و توسعه، سیاستهای حمایتی برای آموزشهای در حین کار و آموزشهای رسمی کارکنان در بخش خصوصی و دولتی، ارتقای همکاری و ارتباط صنعت و دانشگاه، افزایش همکاریهای بین المللی در تحقیق و توسعه در دانشگاه و صنعت، افزایش حمایت از حقوق مالکیت فکری و تسهیل انتقال بین المللی فناوری باید در دستور کار قرار گیرد.

شما می توانید 30 تا 50 میلیون تومان در ماه، از اینترنت درآمد داشته باشید و شغل رویایی خودتان را بسازید ...
برای کسب اطلاعات بیشتر لطفا بر روی بنر زیر کلیک بفرمایید :